اصول پاک‌سازی، هواگیری و پرکردن اولیه لوله‌های گریس پیش از راه‌اندازی سیستم

10 / 10
از 1 کاربر
تصویر مقاله
مقاله تخصصی

اصول پاک‌سازی، هواگیری و پرکردن اولیه لوله‌های گریس پیش از راه‌اندازی سیستم

محتوای مقاله

اصول پاک‌سازی، هواگیری و پرکردن اولیه لوله‌های گریس پیش از راه‌اندازی سیستم، به آماده‌سازی مسیرهایی گفته می‌شود که باید تمیز بمانند، هوای محبوس نداشته باشند و گریس را از مخزن تا آخرین نقطه به‌صورت پیوسته منتقل کنند. در روانکاری مرکزی، کیفیت همین مرحله آغازین مستقیماً بر عملکرد سال اول اثر می‌گذارد و آلودگی داخل لوله، هوای محبوس و اتصال‌های سست از ریشه‌های رایج خرابی هستند.

چرا این مرحله قبل از راه‌اندازی حیاتی است؟

سیستم تازه‌نصب‌شده معمولاً پر از هواست و هوا برخلاف گریس فشرده می‌شود؛ بنابراین ممکن است پمپ فشار بسازد اما گریس به نقطه نرسد. در سامانه‌های پیش‌رونده، همین هوای محبوس می‌تواند حرکت پیستون‌های مقسم را ناهماهنگ کند و عیب را تا زمان بهره‌برداری پنهان نگه دارد. از سوی دیگر، فیلتر پمپ فقط آلودگی ورودی از مخزن را می‌گیرد و آلودگی باقی‌مانده در لوله را حذف نمی‌کند؛ پس تمیز بودن مخزن به‌تنهایی کافی نیست و خود مسیر لوله‌کشی باید شست‌وشو و هواگیری شود.

آماده‌سازی، ایمنی و کنترل مدارک

پیش از هر کار، نقشه روانکاری، فهرست نقاط، مدارک فنی، فهرست قطعات و مشخصات تقسیم‌کننده‌ها، شیرها، سوئیچ‌ها، لوله‌ها و اتصالات را کنترل کنید. تمیزی ظرف گریس و مقدار لازم برای پرکردن اولیه نیز باید از قبل پیش‌بینی شود. در فهرست آماده‌سازی، ابزارهایی مانند لوله‌بر، خم‌کن، سنباده یا گردگیر، پمپ شارژ دستی، گیج فشار و تجهیزات حفاظت فردی آمده است. برای کار روی ماشین نیز مجوز کار و قفل/برچسب‌گذاری ایمنی (LOTO) جزء الزامات آماده‌سازی است.

اگر ماشین در حال کار است یا مدار فشار دارد، ابتدا باید شرایط ایمن‌سازی همان تجهیز را مطابق دستورالعمل همان ماشین برقرار کنید. این مقاله جایگزین دفترچه سازنده پمپ یا مقسم نیست؛ به‌ویژه برای حدود فشار کاری، نوع دقیق گریس و ترتیب‌های ویژه هر مدل باید به مدارک همان تجهیز رجوع شود.

پاک‌سازی و شست‌وشوی داخلی لوله‌ها

لوله را با لوله‌بر دایره‌ای ببرید، نه اره، تا براده وارد سیستم نشود. سپس لبه داخلی هر قطعه باید پیرایش و پلیسه‌گیری شود. این کار فقط یک تمیزکاری ظاهری نیست؛ هر براده کوچک می‌تواند بعداً مسیر را آلوده کند یا در مقسم گریس گیر بیفتد.

پیش از اتصال به مقسم‌ها، خطوط اصلی را با روغن سبک یا با گریس تمیز شست‌وشو دهید تا آلودگی کاملاً خارج شود؛ سپس مقسم‌ها را وصل کنید. این شست‌وشو، مرحله‌ای مستقل از پرکردن اولیه است و نباید حذف شود. برای پیشگیری از اشتباه در نصب، هر خط و هر خروجی را مطابق نقشه شماره‌گذاری و برچسب‌گذاری کنید.

پرکردن مخزن و هواگیری پمپ

مخزن باید با پمپ شارژ و کوپلینگ فیلتردار پر شود و گریس از بشکه تازه‌بازشده تأمین گردد. استفاده از لیوان یا قیف برای پرکردن توصیه نشده است، چون مسیر ورود آلودگی را باز می‌کند. سپس پمپ باید پیش از ادامه کار هواگیری و اولیه‌سازی شود.

در پمپ‌های چندخطی، هر المان پمپ جداگانه هواگیری می‌شود. پمپ را روی حالت دستی بگذارید و گریس را تا خروجی برسانید. در اینجا هدف فقط پر شدن مخزن نیست، بلکه رساندن گریس تا جایی است که مسیر هر شاخه به‌صورت واقعی پر شود و هوا از آن بیرون برود.

پرکردن خط اصلی و رسیدن به آخرین خروجی

پرکردن اولیه باید از مخزن شروع شود و گام‌به‌گام تا آخرین نقطه ادامه یابد. برای خط اصلی، رابطه حجم به‌صورت V = π d² L / 4 در نظر گرفته می‌شود؛ یعنی حجم خط به قطر داخلی d و طول L وابسته است. این رابطه برای برآورد حجم خط به‌کار می‌رود، اما مقدار واقعی پرکردن همچنان به هندسه دقیق مدار و آرایش نقاط وابسته است.

برای نمونه، اگر فقط به‌عنوان مثال آموزشی قطری برابر با ۱۰ میلی‌متر و طولی برابر با ۵ متر فرض شود، حجم هندسی خط از همین رابطه به‌دست می‌آید؛ اما این مثال، داده سازنده یا مقدار مجاز یک سیستم واقعی نیست. در پروژه واقعی، قطر داخلی، طول مؤثر، تعداد خم‌ها و مسیرهای فرعی باید از نقشه خوانده شود.

پس از رسیدن گریس به مقسم‌ها، خروجی‌های مقسم را باز کنید و سیستم را با فشار تدریجی کار دهید تا گریس بدون حباب خارج شود. این مرحله را با عجله تمام نکنید؛ شتاب در این کار معمولاً بعداً به‌صورت نقطه خشک، نشتی یا اختلال در تغذیه ظاهر می‌شود.

هواگیری در بالاترین نقطه و کنترل نهایی

هواگیری باید در بالاترین نقطه مسیر انجام شود تا کیسه هوا باقی نماند؛ در صورت نیاز از شیر هواگیری استفاده کنید. این نکته به‌خصوص در مسیرهایی که شیب دارند یا دارای نقاط مرتفع‌اند مهم است، چون هوا تمایل دارد در بالاترین بخش مسیر جمع شود و جریان گریس را قطع یا ناپیوسته کند.

بعد از پرکردن اولیه، باید نشانه‌های عملکرد را کنترل کنید: نشتی در اتصالات، نقاط خشک یا بی‌گریس، و وجود هوا یا گریس سفت‌شده در مسیر. اگر نقطه‌ای گریس نمی‌گیرد، علت‌های محتمل می‌تواند انسداد، نشتی، مقسم معیوب، هواگیری ناقص، لوله نامناسب یا افت فشار زیاد باشد. در برخی موارد، ناسازگاری چند نوع گریس در یک سیستم هم می‌تواند مشکل ایجاد کند و لازم است خطوط پاک‌سازی و روانکار یک‌دست شود.

اشتباهات رایج در پاک‌سازی و راه‌اندازی

چند خطای تکراری در نصب دیده می‌شود: اتکا به فیلتر پمپ برای تمیزکاری کل سیستم، حذف شست‌وشوی داخلی لوله، شماره‌گذاری نکردن خطوط، پرکردن شتاب‌زده، و استفاده از گریس ناسازگار در یک مدار. همچنین اگر اتصالات سست بسته شوند یا لوله‌ها بدون پلیسه‌گیری نصب شوند، سیستم ممکن است در روز اول کار کند اما چند ماه بعد با انسداد یا نشتی متوقف شود.

هدف نهایی این است که داخل لوله تمیز بماند، اتصال‌ها بدون نشتی و بدون تنش بسته شوند و هیچ نقطه‌ای هوا یا گریس سفت‌شده نگه ندارد. اگر این سه شرط به‌درستی برقرار شود، راه‌اندازی اولیه سیستم روانکاری مرکزی قابل اعتمادتر می‌شود و عیب‌یابی‌های بعدی ساده‌تر خواهد بود.

جمع‌بندی نهایی

پاک‌سازی، هواگیری و پرکردن اولیه لوله‌های گریس، یک کار تزئینی یا فرعی نیست؛ این مرحله اساس عملکرد صحیح سیستم روانکاری مرکزی پس از نصب است. ترتیب درست کار از کنترل مدارک و ایمنی شروع می‌شود، با برش و پلیسه‌گیری تمیز، شست‌وشوی داخلی خطوط، پرکردن مخزن با ابزار مناسب، هواگیری پمپ و سپس پرکردن تدریجی از مخزن تا آخرین نقطه ادامه پیدا می‌کند. اگر این مراحل بدون شتاب و با کنترل نشتی، انسداد و خروج گریس بدون حباب انجام شوند، احتمال بروز نقاط خشک و خطاهای زودهنگام به‌طور محسوسی کمتر می‌شود.

ارسال نظر

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :

لیست مقالات

— مقاله